donderdag 7 maart 2013

gras




Ik heb het ooit eens geprobeerd en het klopt inderdaad. Het gebeurt zelfs dat het kapot gaat of je trekt het eruit. Het heeft eerder een averechts effect.
Zo gaat het ook bij mensen waarvan je zou willen dat ze zichzelf eens eindelijk gaan ontwikkelen, dat ze toch maar eens gaan groeien.
Wat helpt dan wel:
Mensen dienen eigenaar te zijn van hun eigen leerproces. Dat vraagt van de eigenaar taakspanning en leerspanning. Daar bedoel ik mee dat je wil leren of veranderen en dat je daar ook moeite voor doet.
Als de organisatie wil dat je verandert dan is het belangrijk dat de doelen op elkaar afgestemd zijn.
Mochten die doelen niet op elkaar afgestemd zijn, dan geeft dat minder kans op succesvolle veranderingen.

Het allerbelangrijkste is dus de doelstelling. Managers die een bepaald doel voor ogen hebben en daar hun werknemers niet in mee nemen , zullen minder snel een verandering door kunnen voeren.
Het is belangrijk om vanuit bottom-up die doelstelling te formuleren.
Ik kom ze steeds vaker tegen die managers die dat doen. Chapeau !!
Die eerste stap is gauw gezet, maar dan komt het....
Om dat proces vol vertrouwen los te laten en die medewerker zijn eigen tempo en eigen ontwikkeling door te laten maken is lastig.
Dan wordt het toch weer trekken aan gras.

Net zoals een goede tuinman wil dat het gras het groenst is van alle tuinen in de buurt, dat het gras geen dorre plekken vertoont en dat het sterk is en wel tegen een stootje kan... zo wil je ook dat jouw medewerkers zijn.
Mesten, sproeien, onkruid er uithalen, maaien en het de tijd gunnen om te groeien zijn belangrijke factoren in dat groeiproces.
Hoe doe je dat voor jouw medewerkers?
Luister vooral goed! 

Werk doelgericht en concreet! 
Geef feedback, positief en opbouwend!
maar vooral: Neem de tijd!

succes ermee



Afbeelding
bottom-up




Geen opmerkingen:

Een reactie posten